Urmărirea penala
Urmărirea penală reprezintă faza procesului penal aflata in instrumentarea procurorului si a organelor de urmărire penala in urma care se constata daca se impune trimiterea sau nu in judecata a persoanei acuzate.
Art. 285. Codul de procedura penala – Obiectul urmăririi penale
(1) Urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.
(2) Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică.
In faza de urmărire penala se procedează la audierea persoanelor implicate direct sau indirect in infracțiune, fiind administrate toate probele necesare in aflarea adevărului atât de către apărare cat si de către acuzare.
Reprezentarea specializata in faza de urmărire penala este esențială in întreaga desfășurare a procesului penal, cu atât mai mult cu cat, daca inculpatul este trimis in judecata, acesta are opțiunea de a fi judecat pe baza probelor administrate in faza de urmărire penala (procedura recunoașterii vinovăției), fără a mai fi posibila contestarea acestor probe.